Angelicas Gnällbänk

28/5: En helt galet...
...ROLIG VECKA! Denna vecka är inte slut än men oj vad mycket roligt som hänt. Den började ganska lugnt med att jag tränade inför Vårruset och sedan på onsdagen gick på Marknadsafton då affärerna har nedsatta priser och öppet till kl. 21. Mamma kom till stan och vi strosade runt. Jag hade förberett en lista med saker jag skulle köpa (sådana som lagts på hög) och efter denna lista stegade vi iväg bland folkmassorna. Det var verkligen mycket folk i omlopp. Det blev två nya skor, nytt schampo från The Body Shop (utan sulifater och silikoner), några grattisvykort och lite annat smått och gott.
 
Torsdag var det sedan dags för Vårruset och jag var inte alls taggad när det redan två timmar före loppet började regna. Det fortsatte sedan till och från fram till start. Jag mötte upp vårt lag i företagstältet och vi försökte tagga till (vi skulle ju trots allt få en picknickkorg efter loppet). Uppvärmningen skedde som vanligt på startlinjen men i regn och jag tror det var strax under 6000 anmälda. Jag hade på mig företagsT-shirt och en trekvartströja under samt två löparbyxor (kunde inte bestämma mig om jag skulle ha trekvartsbyxor eller långa så det blev båda), men jag frös något så fruktansvärt där på startlinjen eftersom vi mer eller mindre såg ut som dyngsyra katter allihopa, haha! Under loppets gång kom värmen tillbaks iallafall.
 
Vi alla i laget startade i grupp två "Springa fort". Och jag tyckte jag höll ett ganska bra tempo även om jag blev slut i låren och var allmänt blöt och tung. Tiden sade iallafall 28:13 minuter och det är jag efter omständigheterna nöjd med även om jag hade hoppats på att kunna korta ner tiden några minuter till. Löpning verkar inte vara min grej, jag har inte tränat massor men ändå varit ute 6-7 gånger men sedan kan jag tycka att jag borde ha ett grundträningsläge med tanke på att jag faktiskt tränar annat under veckorna. Lika bra att inse att jag är bra på annat än just löpning!
 
Som till exempel segway! Det åkte vi i fredags med kollegorna från jobbet. För en gångs skull var vi nästan alla 22 personer som skulle åka Segway och sedan äta pizza på Pappa Grappa. Första gången på segway var lite skakigt föra minutrarna men sedan hittade jag balansen och hur man skulle göra och då bar det iväg. Vi åkte en konad bana och jag lyckades riktigt bra och körde inte på en enda kona. God pizza och roligt umgänge följde sedan. Efter två och en halv timme drog hela gänget vidare till en större företags Afterwork på ett annat ställe (den var planerad samma dag) så där kom hela controller gänget med in till Kopparhammaren! Där fortsatte sedan festen med dans. Det var en märklig känsla att befinna sig där när det var ca 60 andra anställda från mitt jobb. Med andra ord fanns det hela tiden någon att prata med!
 
Helt fylld med energi efter denna toppenjobbvecka och som sagt den är inte ens slut än! ;)
 
 
17/5: Ett år senare, var är jag nu?
För lite över ett år sedan blev jag sjukskriven för stress. Jag tänkte skriva några ord om hur det har gått sedan dess? Jag var borta i ca 14 dagar vilket kanske var i underkant för att verkligen vila ut sig. För saken var att det inte blev någon förändring när jag väl kom tillbaks till mitt jobb. Min chef valde helt enkelt att inte göra något (det var hans val och jag tänker inte kommentera mer vad jag tycker om det) så jag blev med ens medveten om att jag inte kan ändra på min chef utan jag måste förändra mig själv och hur jag ser på saker. På senaste tiden har det blivit något mindre för mig att göra eftersom det har kommit in ytterligare en person som gör att jag inte är ensam inom mitt område. Stressen för mig bestod förutom av att jag var ensam i min position, av en massa arbetsuppgifter (dels hade jag för mycket) men även att jag inte kunde släppa jobbet när jag gick hem.
 
Det kunde handla om att jag blev stressad av min kalender som ständigt var närvarande. Varje söndag kväll tittade jag i kalendern och blev stressad av vad som komma skall. Det har jag helt slutat med nu. När jag går hem på fredagen till måndag morgon har jag släppt jobbet. Jag märkte direkt att min sömn blev bättre.
 
För tidigare kunde jag ligga och fundera ut vad jag skulle säga till tyskarna, i drömmar kunde jag lösa Excel-problem och fick därmed ingen vila. Jag har lärt mig att ingen vila är inte alls bra. Det är under sömnen som vår hjärna tankar på med energi så att vi ska orka med ytterligare en dag, hålla humöret uppe och kunna komma ihåg saker. Även där märkte jag på förändringar hos mig själv. Tänker jag tillbaks, var jag väldigt känslig. Jag kunde börja gråta för minsta lilla grej som min pojkvän sade hemma (trots att det inte alls var så farligt) men min självkänsla var nedkörd i botten. Minnet var en annan grej som försämrades rejält.
 
När jag väl hade kommit igång med att få ordentlig sömn (vila), var nästa steg för mig att försöka hantera stressen i vardagen. Prioritera är en sådan sak jag tog tag i, jag sade till mig själv att jag inte behöver gå till Finskakursen varje tisdag utan kände jag inte för det så var det bättre att jag gick hem, eller gick och tränade bort stressen. Likaså var jag med i styrelsen för bostadsföreningen men valde att gå ur den. Känslan av att vara 'för uppbokad' fick mig att må dåligt. En friare kalender blev sådeles en gladare Angelica!
 
Likaså på jobbet var jag tvungen att förändra mitt tankesätt. Jag har deadlines varje månad som jag inte kan ändra på. Arbetet är snarlikt men ibland är det något som är annorlunda eller att det dyker upp saker helt plötsligt och då får jag försöka anpassa mig. Det har hjälpt mig att tänka redan på morgonen att 'detta grejar du'. Och vissa bokslut har jag verkligen lyckats extremet bra med att hålla stressen borta trots mycket jobb och tjata deadlines.
 
Ändå känner jag fortfarande av både oro, stress, hjärtklappning, sömnlöshet, tappat hår och orolig mage. Det har minskat men det kommer titt som tätt. Men denna gången ser jag det som en varning till att jag genast måste släppa stressen och gå vidare. Jag tror att stress är något som är individuellt, vilket innebär att alla kan ha olika symtom och kan må på olika sätt. Jag tror att många blir stressande av de sociala medier som finns, där alla verkar ha det så himla bra hela tiden (det har väl sin förklaring i att vi oftast delar med oss av de positiva-skryt sakerna) men där har jag även känt att jag har släppt saker och ting. Jag behöver inte veta allt mina vänner gör. Behöver inte känna kravet av att jag måste gilla alla mina vänners statusar. Herregud det är ju i säg ett heltidsjobb! Nej, jag tänker att det är kul att Lina åker iväg på resor och att Kalle är lycklig med sin nya bebis och så vidare. Det viktiga är att visa uppskattning mot andra men även att tänka att du när som helst kan förändra så att du kan resa och skaffa en bebis. Saken är den att inget kommer gratis utan man måste jobba för det. Kom ihåg det, för det påminner jag mig om varje dag.
 
Jag kämpar vidare i en stressfylld vardag på jobbet men samtidigt är det kul att ha fullt upp (nästan hellre det än för lite) men med erfarenheten av att sätta stopp när det blir för mycket!
12/5: 10 dagars bilresa i Europa
Det har hunnit bli maj och jag har ofrivilligt tagit en bloggpaus. Men nu är jag tillbaks igen med ny energi efter en lång bilresa i Europa. Här kommer min summeringen:
 
Under 10 dagar bilade vi i Europa och man kan ju tro att det är gott om tid och flera resmål hinner bockas av, och jo det kan man men vi valde att inte åka för att bocka av, utan för att njuta och ha semester. Därför hade vi på förhand valt ut Prag och Moseldalen som våra huvudmål, längs vägen stannade vi sedan där vi kände för det! Tänk vad smidigt att ha bilen med sig och kunna svänga av när man vill. Det kändes verkligen lyxigt!
 
I Prag hade vi bokat hotell i 3 dagar (för ynka 400kr/natt! för två!) och påvägen ner hann vi åka in i både Potsdam och i Dresden.
 
I Potsdam hittade vi (jag hade lånat en Tysklands guidebok) ett slott som det stod 'Sans souci' vilket betydde "Inga bekymmer". Dessa ord tog vi med oss genom hela resan, vad som än dök upp så tänkte vi att det skulle ske till inga bekymmer. Ni som bilrest vet vad jag menar, det här med att leta hotell längs vägen är kanske inte helt lätt alla gånger!
 
Prag var en jättefin stad men tyvärr lite mycket turister. Men fina byggnader, något buttra tjeckier men supergod öl! Jag hade verkligen hittat hem då min favorit sedan innan är Staropramen :)
 
Vidare till Mosel som var min favorit, hade gärna varit där längre. Det var helt fantastiskt. Jag tycker det är konstigt att tyskar vill åka till Sverige för att semestra när de har en sådan fin plats som Moseldalen i sitt eget land.
 
Den astronomiska klockan som gör sin lilla grej varje hel timme, värt ett besök. I Prag!
 
Karlsbron i Prag (en riktig turistfälla!)
 
Typiskt tysk mat! Pomme hela tiden... men gott!
 
Byggnaderna i Tyskland är verkligen imponerande. Här i Rotenburg!
 
Jag och Jakob vid Moseldalen, otroligt fin plats!
 
Moseldalen (Zell)