Angelicas Gnällbänk

26/3: Blivande 30-åring blev överraskad
I flera veckor nu har jag planerat en överraskning till min sambo Jakob, nämligen en middag med hans närmaste vänner! Det har inte varit lätt att hålla det hemligt då Jakob hela tiden undrat varför jag planerat så mycket med en av hans kompisar som kommit på besök från annan ort just denna helgen. Det som dock hjälpte var att överraskningen blev av 2 veckor före den faktiska 30-årsdagen. Det blev jättelyckat (förutom att restaurangen drog ut väldigt mycket på maten och som efter 2,5h ville flytta på oss och vi hade inte hunnit få in desserten än). Men i övrigt var det jättebra och kul att träffa alla igen!
 
 Jakob till vänster närmast i bild.
12/3: Släktforskning
För en sedan månad sedan började jag en släktforskningskurs med fokus på att hitta släktingar på min finska sida. Jag halkade in på detta genom mina finskakursstudier som jag hållit på med några år nu. Läraren i finska hade en kollega som ville starta en kurs med släktforskning i sin finska släkt. Perfekt tänkte jag!
 
Otroligt spännande med tanke på att det är släktingar som levt i ett annat land än det jag lever i själv. Vad kan man hitta? Hur länge levde mina släktingar och finns det någon som var med i krig, straffades, utvandrade? Ja, dessa frågor letar jag fortfarande svaren på. Men jag har kommit en bra bit på vägen.
 
Redan från början hade jag fått uppgifter från min mamma som sträckte sig iallafall vad gäller på namnnivå till min mormors mormor och morfar, alltså från mig räknat (1) 5 generationer bakåt. Sedan dess har jag grävt mig successivt nedåt i alla led och kommit till från mig räknat (1) mormors mormors farfars farfars far generation 9. Då pratar vi om åren kring 1730-talet.Det är så häftigt!!